EFECTELE #COVID-19 | Veste extraordinară pentru cei care doresc să muncească în Germania. „S-a ajuns la un acord cu Ministerul de Interne”

EFECTELE #COVID-19 | Veste extraordinară pentru cei care doresc să muncească în Germania. „S-a ajuns la un acord cu Ministerul de Interne”
Germania permite unui număr de de până la 40.000 de muncitori sezonieri în sectorul agricol să intre în ţară
Publicat: 03/04/2020, 07:56
Actualizat: 07/04/2021, 02:16

Pentru a putea rezolva problema recoltatului fructelor și legumelor, Executivul de la Berlin a decis să permită muncitorilor străini să intre în țară, prin relaxarea restricțiilor de călătorie impuse anterior în vederea limitării răspândirii noului coronavirus.

Țările membre al blocului comunitar (UE27), inclusiv Germania, au introdus controale la frontieră în încercarea de a opri răspândirea coronavirusului.

Însă, un efect secundar generat de aceste controale a fost și acela de împiedicare a muncitorilor transfrontalieri să ajungă la locurile lor de muncă, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Joi, 2 martie 2020, Ministerul german al Agriculturii a anunţat a ajuns la un acord cu Ministerul de Interne pentru a permite unui număr de de până la 40.000 de muncitori sezonieri în sectorul agricol să intre în ţară în luna aprilie şi altor 40.000 în luna mai.

Forța de muncă sezonieră ar trebui să călătorească în principal cu avionul, astfel încât să se autoprotejeze de riscul infecţiei cu coronavirus, conform indicațiilor reprezentanților Ministerul Agriculturii din Germania.

Totodată, pentru a putea merge la muncă în Germania, sezonierii din agricultură vor trebui să îndeplinească o serie de condiţii. Mai exact, sezonierii din agricultură ar urma să fie supuşi unui control medical, să respecte condiția de distanțare socială între ei în timpul lucrului, în timp ce spaţiile de cazare vor trebui să conţină doar jumătate din numărul obişnuit de persoane.

De asemenea, cele două Ministere au transmis că vor încerca să atragă un număr suplimentar de 10.000 de persoane din Germania să vină să lucreze în ferme, inclusiv şomeri, studenţi, solicitanţi de azil şi persoane aflate în şomaj temporar.

Anual, Germania primeşte circa 300.000 de lucrători sezonieri din străinătate pentru sectorul său agricol. Majoritatea acestora provind din țări ale fostului bloc comunist, și anume România şi Polonia, conform statisticilor principalului sindicat agricol din Germania, DBV, care a avertizat Berlinul asupra insuficienţei forţei de muncă necesară recoltatului.

Lucrătorii sezonieri din agricultură îndeplinesc funcții critice de recoltare

Luni, 30 martie 2020, Executivul de la Bruxelles a emis noi orientări practice pentru a se asigura că lucrătorii mobili din UE, în special cei care exercită ocupații critice în lupta împotriva pandemiei provocate de coronavirus, pot ajunge la serviciu.

Sunt incluși aici, printre alții, lucrătorii din sectorul sănătății și din sectorul alimentar, precum și din alte servicii esențiale cum ar fi cele de îngrijire a copiilor și a persoanelor în vârstă, ca și personalul critic pentru serviciile de utilități publice.

Împreună cu Liniile directoare privind punerea în aplicare a restricției temporare a călătoriilor neesențiale către UE, emise tot luni, aceste orientări răspund solicitărilor formulate de liderii blocului comunitar la 26 martie și urmăresc să abordeze preocupările practice ale cetățenilor și ale societăților afectate de măsurile luate pentru a limita răspândirea coronavirusului, precum și ale autorităților naționale care pun în aplicare măsurile.

Deși este de înțeles că statele membre au introdus controale la frontierele interne pentru a limita răspândirea SARS-CoV-2, este imperios necesar ca lucrătorii critici să poată ajunge fără întârziere la destinație.

În acest context, Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, a declarat: „Mii de femei și de bărbați care lucrează din greu pentru a ne garanta tuturor siguranța, sănătatea și alimentele trebuie să traverseze granițele din UE pentru a merge la serviciu. Este responsabilitatea noastră a tuturor să ne asigurăm că ei nu sunt împiedicați să circule, luându-ne în același timp toate măsurile de precauție pentru a evita răspândirea în continuare a pandemiei”.

În privința lucrătorilor sezonieri, în special din sectorul agricol, se solicită statelor membre să facă schimb de informații cu privire la diferitele nevoi ale acestora la nivel tehnic și să stabilească proceduri specifice pentru a asigura o trecere ușoară a frontierei de către acești lucrători, în scopul de a răspunde deficitelor de forță de muncă rezultate în urma crizei.

Lucrătorii sezonieri din agricultură îndeplinesc, în anumite situații, funcții critice de recoltare, de plantare și de îngrijire. Într-o astfel de situație, statele membre trebuie să le trateze pe aceste persoane ca pe niște lucrători critici și să le comunice angajatorilor necesitatea de a furniza protecție adecvată în materie de securitate și sănătate.

Sursă foto: Pixabay/Elias Shariff Falla Mardini/caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri incredibile din procesul profesoarei de sport acuzate că și-a abuzat doi elevi. Pedeapsa stabilită...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
S-a pozat în costum de baie, dar toți au CRITICAT-O că s-a îngrășat mult! Mesajul...
Reacţia unui britanic care a călătorit cu 9 lire la clasa I cu CFR: "O...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
„Uite, am ucis-o. Tu urmezi”. Un bărbat și-a ucis soția în timp ce vorbea la...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Ameninţări şi violenţe în Franţa înaintea alegerilor
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
România a depășit Ungaria. Umilință supremă pentru unguri
Bursele pentru elevi se modifică din nou. Ce condiții sunt introduse în anul școlar 2024-2025
Un bărbat a vrut să mănânce o conservă de ton, dar când a deschis-o a...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Fiica lui Liviu Vârciu răspunde criticilor conform cărora trăiește din banii părinților: „Nu frec menta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Benny Goodman, Regele Swing-ului. A fondat prima trupă interrasială care a susținut un concert în...
×